Káva

Robusta vs. arabika

Jak je to vlastně s tou robustou? Proč je levnější než arabika? Je horší?

Epresso z kávové směsi Original (80% robusta, 20% arabika)

V naší společnosti se z nějakého důvodu rozšířil názor, že robusta není kvalitní káva. Pokusím se vám tento názor upravit.

Našim zákazníkům rozdíl mezi arabikou a robustou rádi připodobňujeme k vínu. V Čechách a na Moravě se velmi snadno pěstují odrůdy jako Veltlínské zelené a Müller Thürgau. Jsou tedy cenově dostupnější, na rozdíl třeba od Rulandského šedého, které potřebuje pro svůj růst specifičtější podmínky, pěstuje se tedy méně, na menší ploše. A stejně je to i s kávou. Robusta není tak náročná na pěstování, zvládne toho víc, zato arabika je vybíravá na prostředí, ve kterém bude růst a plodit. A tak je jí na světě méně. A proto je dražší.

Jak na příkladu výše vidíte, o kvalitě tedy cenový rozdíl není.

Robusta se od arabiky (anebo arabika od robusty) liší nejen potřebou podmínek pro pěstování, ale také chuťovým profilem. Robusta přináší sílu a hořkost, arabika spíše jemnost a široký chuťový profil. V závislosti na oblasti, kde je arabika pěstovaná, tak můžete narazit na silně kyselou ovocnou chuť ale také na jemně čokoládovou kávu s jemnými tóny pražených ořechů.

Jestliže je tedy káva pěstovaná ve vhodném prostředí, je s ní šetrně zacházeno ať už při sklízení, sušení, pražení a balení, není rozdíl ve kvalitě výsledného produktu, a to ať si vyberete jednodruhovou arabiku anebo třeba směs robusty a arabiky.

Kávové směsi jsou například u nás nejoblíbenější, protože krásně kombinují nejlepší vlastnosti obou druhů kávy.

Naším doporučením tedy je, zahodit předsudky, vyzkoušet něco nového, ochutnávat, co jste ještě neměli možnost ochutnat a ve výsledku pít to, co vám chutná.

Určitě ale dbejte na čerstvost, kvalitu produktu a pokud chcete šetřit své mlýnky, tak volte světleji praženou kávu. Jestliže jste milovníky hořké kávy, nemusíte kupovat do černa praženou, hořkosti je možné docílit i správným výběrem kávy. Přesně tehdy sáhněte ve svém výběru po směsi s převažujícím podílem robusty anebo ke 100% robustě. Jen pozor, má 2x vyšší obsah kofeinu, tak opatrně s množstvím.

A pokud si ani teď  nejste jisti, jakou kávu vzhledem ke svým preferencím zvolit, napište nám, poradíme!

 

 

Napsat komentář